Vägen till Bryssel

Som ni ser har jag nu startat en blogg. Bloggen kommer enbart att handla om mitt år i Bryssel, hur det är att plugga utomlands osv. För att göra det klart för alla som inte känner mig och vet hur läget ligger till kan jag berätta lite kortfattat.

Jag kommer att läsa mitt andra år på gymnasiet utomlands och jag kommer att gå på den skandinaviska skolan som ligger en bit utanför Bryssel. Där kommer jag att gå med andra elever från skandinavien, programmet jag kommer att läsa är detsamma som här i Uppsala, samhälle inrikting ekonomi. Lärarna på SSB är också från skandinavien och den enda kursen vad jag vet att jag kommer läsa på engelska är företagsekonomi, dom andra kurserna kommer jag alltså att läsa på skandinaviska som troligtvis blir en blandning av skandinaviska språk.

I Bryssel som är huvudstad av Belgien pratar man för det mesta franska och jag kommer därför börja läsa franska steg 1, tidigare har jag läst tyska.
Jag vet inte hur det kom sig att jag valde att läsa ett år utomlands, eller jo det började med att vi fick information om den här möjligheten i början på ettan i gymnasiet och jag tyckte det lät intressant och gick på en föreläsning om det och började googla runt lite. Men efter någon vecka bestämde jag mig för att inte plugga utomlands i tvåan eftersom dom inte erbjöd någon svensk skola i Tyskland, jag ville ju helst plugga utomlands ett år i ett land där jag i alla fall kunde språket lite. Tyska har jag ju läst sen åkurs 6 och tänkte att det hade varit kul och lära sig det flytande.

Men efter att pappa visade mig reklamannonsen i lokaltidningen och tyckte att jag borde söka eftersom kommunen skulle betala skolgången om man kom in så tänkte jag väl okejdå och så ringde jag till en kvinna som hade hand om den här reklamannonsen och frågade lite om Bryssel. Kvinnan berättade att Bryssel är den enda stad som hade en skola man kunde gå i utan att man behövde bo i värdfamilj, utan att man istället bor på ett internat, i ett slott med andra svenskar och skandinavier.

Det var då jag insåg att dit vill jag. Jag sökte och konstigt nog var jag den ända i min kommun som hade sökt till den staden och jag fick därför ett stipende på att skolan betalar min skolgång där. Men jag betalar själv mitt uppehälle där, alltså mitt boende och så. Man kan jämföra det med att kommunen betalar det dom betalar för mig här i Uppsala, undervisning och skollunch. Vilket jag såklart är jätteglad över!

Jag var så himla glad den dagen jag fick beskedet om att kommunen hade beslutat att jag skulle läsa mitt andra läsår i Belgien. Jag fick ett telefonsamtal under en lektion och efter att jag hade lagt på sprang jag runt och var helt till mig jag visste inte vad jag skulle ta vägen. Och nu är det bara 2 månader kvar tills jag börjar skolan i Bryssel. Så det blir mer uppdatering och en förbättring av designen så fort jag flyttat!

Hoppas alla får en skön sommar!
Här signar jag ut. Hejdååå.

RSS 2.0